Skupaj za MTB v dolini Soče

Tudi v letu 2020 nadaljujemo plodno sodelovanje s Soča Outdoor Festivalom in čeprav je bil letošnji osrednji dogodek iz znanih razlogov okrnjen, je znova prinesel prelomnico. V prihodnje se namreč – ob uspešnem prilagajanju zakonodajnega okvirja in urejanju razmer v dolini Soče – vrača gorskokolesarski maraton, po tekaški pa smo pri Continentalu organizatorjem pomagali urediti tudi kolesarsko progo.

Na sobotni delovni akciji je sodelovalo 25 prostovoljcev, naslednji dan pa je bilo na nepozaben izlet z e-kolesi vabljenih 15 oseb, tako ali drugače povezanih s kolesarsko zgodbo Soča Outdoor Festivala. Med njimi sta bila župana občin Tolmin in Kobarid ter predstavniki organizacij, kot so Turizem Dolina Soče, Planinska zveza Slovenije, Planinsko društvo Tolmin in Kobarid, Fundacija Pot miru  … Dogodka se je udeležil tudi predstavnik Continentala, traso pa je z ekipo prekolesaril tudi znani slovenski influencer Ciril Komotar.

Udeležence akcije, ki je dolgoročna in sega precej dlje od enega izleta, druži skupna želja. V dolini reke Soče – vodilni slovenski outdoor destinaciji v Julijskih Alpah in Triglavskem narodnem parku – želijo najti pravo razmerje med varovanjem narave in njihovo uporabo za rekreacijske namene ter uresničevanje vključujočega razvoja. Nedvomno je gorsko kolesarjenje v zadnjih desetih letih tudi po zaslugi Soča Outdoor Festivala v regiji doživelo nov razcvet in razvoj – in to čeprav zakonodaja in razvoj infrastrukture težko sledita. Z obilo vloženega truda, znanja in poglobljenega razumevanja pa so se uspele rešiti tudi številne za nekatere na prvi pogled nerešljive zapreke. Tako je trasa soškega gorskokolesarskega XC maratona usklajena z vsemi deležniki, načrtovana izven naravovarstveno občutljivih območij in skladna z naravovarstveno sprejemljivimi trasami v načrtu upravljanja Triglavskega narodnega parka, osnovna ideja pa je namreč dolgoročni razvoj kolesarjenja na tem območju. Pri Continentalu smo pomagali s svojim prispevkom k projektu, ki med drugim prinaša tudi servisne postaje za kolesarje. Prva naj bi bila že kmalu postavljena na Planini Kuhinja.

Z gorskokolesarskim maratonom se Soča Outdoor torej vrača na staro pot, da se uvrsti med najboljše outdoor dogodke v Evropi. Čeprav bo potrebno počakati leto dni dlje, ni dvoma, da bo imela kolesarska zgodba izreden pomen tako v festivalni kot tudi destinacijski ponudbi.

In dolina reke Soče ima kaj za ponuditi!

Več o celotni zgodbi si lahko preberete na spletni strani Soča Outdoor Festivala ali pogledate v TV prispevku POP TV.