Prve pnevmatike iz recikliranih plastenk tudi na Touru!

Continental, ki je vodilni svetovni proizvajalec pnevmatik, pomembno prispeva k doseganju varnejše ter stroškovno in ekološko učinkovitejše mobilnosti, ob tem pa veliko poudarka namenijo tudi trajnostnemu razvoju na področju pnevmatik. In novost na tem področju je vrhunski dosežek, poimenovan ContiRe.Tex.

Seveda za varnost lahko veliko, če ne največ, stori vsak (kolesar) sam, pri čemer je eden od pomembnejših elementov varnosti tudi dobra oprema kolesa. In bržčas je odveč poudarek, da je stik s podlago zelo pomemben in pri oprijemu, ključen del opreme predstavlja prav pnevmatika!

Gre namreč za samostojno razvito tehnologijo za večjo trajnost, Continental pa je novo pnevmatiko v le nekaj mesecih pripravil za proizvodnjo. In kaj je pravzaprav razlog, da so pri Continentalu, svetovnem velikanu pnevmatik, ki je lani praznoval že 150. letnico obstoja, tako ponosni na inovativno tehnologijo?

Gre za prve pnevmatike na tržišču, izdelane iz poliestra, pridobljenega iz recikliranih plastenk PET po novem postopku. V tej tehnologiji je uporabljena poliestrska nit, pridobljena iz rabljenih plastenk PET brez vmesnih kemičnih postopkov in brez drugih oblik reciklaže. Zaradi tega je tehnologija veliko učinkovitejša od drugih standardnih metod predelave plastenk v visokozmogljive poliestrske niti. Niti iz tekstila absorbirajo sile tlaka v pnevmatiki in ohranjajo dimenzijsko stabilnost tudi pri velikih obremenitvah in visokih temperaturah.

Plastenke, ki se jih predeluje s to tehnologijo, izvirajo izključno iz regij, kjer recikliranje ni vzpostavljeno. V kompletu standardnih pnevmatik za osebno vozilo je tako uporabljen material iz približno 40 recikliranih plastenk PET. V fazi uvajanja na trg se pnevmatike s tehnologijo ContiRe.Tex proizvajajo v tovarni Continentala na Portugalskem. Pnevmatike s to tehnologijo imajo na bočni steni poseben logotip (»Contains Recycled Material«), ki nakazuje, da vsebujejo recikliran material.

V lanskem letu je Continental na sejmu IAA Mobility predstavil koncept Conti GreenConcept, pri katerem se v »kordnem« ogrodju uporablja poliester iz recikliranih plastenk. Za dirkalno serijo Extreme E na električni pogon, tako Continental že drugo sezono razvija pnevmatiko, za katero je prav tako uporabljena tehnologija ContiRe.Tex.

Pnevmatike, izdelane s pomočjo nove tehnologije, pa se bodo na velikem svetovnem odru predstavile že v nekaj dneh, saj bodo vsa spremljajoča vozila kolesarskega spektakla Tour de France, katerega pomemben partner je že vrsto let Continental, opremljena izključno s pnevmatikami ContiRe.Tex.

Prihaja torej Tour, z njim pa tudi nove, bolj trajnostno naravnane pnevmatike ContiRe.Tex!