Dirka po Franciji 2020: Morda niste vedeli

Dirka po Franciji se je zaključila, mi pa smo zbrali nekaj zanimivih dejstev tritedenskega spektakla.

Za letošnjo dirko so organizatorji pripravili kar 20 različnih motivov rumene majice. Četudi majica vodilnega v skupnem seštevku, ki jo je več kot polovico letošnje dirke nosil Primož Roglič (Jumbo Visma), od daleč izgleda vsak dan enaka, temu ni tako. Cilj vsake etape, torej mesto oziroma občina, ki ga gosti, je prispeval svoj motiv oziroma fotografsko silhueto na rumeno majico. Roglič je tako zamenjal enajst rumenih motivov na majici vodilnega, Pogačar pa je nosil le enega in sicer s podobo Slavoloka zmage.

Foto: A.S.O. Thomas Maheux

Slovenija je postala šele 15 država z zmago na dirki po Franciji. V vsej 117-letni zgodovini dirke so največ zmag pobrali gostitelji (Francija ima 36 zmag), sledijo Belgijci (18), Španci (12) in Italijani (10). Po eno zmago, tako kot Slovenija, imajo še Nemčija, Danska, Irska, Avstralija in Kolumbija.

Povprečna hitrost letošnjega Toura je bila 39,59 kilometrov na uro. To je za približno en kilometer na uro počasneje kot lani. Povprečna hitrost zadnjih petih let Toura je prav tako nekaj višja od letošnje (40,09 km/h).

Foto: A.S.O. Pauline Ballet

Tekmovalci so na letošnji dirki porabili približno 45.000 bidonov, večino njih so ob trasi za spomin pobrali ljubitelji kolesarstva.

V treh tednih dirke je kolesar v povprečju porabil 124.000 kalorij, torej med 5.000 in 6.000 kalorij na posamezno etapo. Primerljivo s hrano in pijačo, to pomeni v treh tednih približno 200 popitih steklenic penine, 500 rogljičev ali 155 polnih angleških zajtrkov.

Kolesar je od štarta v Nici do cilja v Parizu pedala obrnil skoraj 500.000-krat. Ob povprečju 90 obratov na minuto je končno število tako 490.000 obratov pedal.

Foto: A.S.O. Pauline Ballet

Celotna karavana letošnjega Toura s 176 kolesarji na štartu (in 146 na cilju) ter prevoženimi 3.470 kilometri je v treh tednih porabila 850 kolesarskih pnevmatik. Poleg šestih (kolesarskih) ekip, ki jih opremlja Continental, imajo tudi vsa uradna vozila dirke Continentalove pnevmatike.

Zmagovalec letošnje dirke Tadej Pogačar (Team UAE Emirates) je za skupno zmago z vsemi etapnimi, gorskimi in letečimi cilji zaslužil natančno 623.930 evrov. Večina zaslužka bo porazdeljenega med člane njegove ekipe.

Za dirko je bilo akreditiranih 1.800 novinarjev, prenos dirke pa je potekal na 100 televizijskih postajah iz celega sveta. Petnajsto etapo z vzponom na Colombier si je v povprečju prek malih zaslonov ogledalo kar 6,3 milijona Francozov, kar 40 milijonov Francozov, to je skorajda dve tretjini prebivalstva, pa si je ogledalo vsaj del ene od etap letošnjega Toura.

Foto: A.S.O. Pauline Ballet

Najvišja gledanost letošnje dirke v Sloveniji je bila dosežena v predzadnji etapi – kronometru, ko je potekal sam finiš vožnje ter boj med Tadejem Pogačarjem in Primožem Rogličem. Ob 18.10 je dirko na TV SLO 2 spremljalo 17,5 odstotka ali 332.400 gledalcev oziroma več kot 60 odstotkov gledalcev pred televizijskimi zasloni. Najbolj gledana etapa pa je bila zadnja. V povprečju si jo je ogledalo kar 11,5 odstotka ali 218.900 gledalcev, kar je 41 odstotkov takratnih gledalcev televizije.

Kar 14,5 milijona različnih uporabnikov je v času dirke zabeležila uradna spletna stran letour.fr, več kot milijon všečkov pa je bila na uradnem profilu Instagrama deležna fotografija objema Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja ob koncu kronometra v 20. etapi.