Varnost na cesti za vse

Na cesti nismo sami, zato sobivajmo!

Continental je že šesto leto med glavnimi partnerji največje kolesarske dirke na svetu, Dirke po Franciji (Tour de France). Poleg ekskluzive pri podeljevanju etapnih medalj opremljajo večino uradnih vozil s pnevmatikami in so partnerji nekaterih kolesarskih ekip, ki tekmujejo na dirki. Skupaj z vpletenimi partnerji pa radi še posebej izpostavljajo vidik, vreden posebne pozornosti. To je varnost.

Kolesarji namreč sodijo med najbolj ranljive udeležence v prometu, zato je pomembno, da se izpostavlja pomen sobivanja na cesti. In ker se vsi zavedamo, da na poti nismo sami, se moramo temu primerno tudi obnašati. V nadaljevanju vam posredujemo nekaj zanimivosti iz kolesarskega sveta, Dirke po Franciji in prometnih nesreč, kjer so udeleženi kolesarji. Zanima nas tudi, kakšno prevozno sredstvo (večinoma) uporabljate vi? Odgovorite nam v anketi!

Sobivanje v prometu je ključno za varnost vseh. Delimo si pot!

V letu 2023 obeležujemo 110. izvedbo največje kolesarske dirke na svetu – Dirke po Franciji (Tour de France). Letošnji »grand depart« bo v Bilbau, v španski Baskiji.
Dirka po Franciji 2023 ima 21 etap, na katerih bodo kolesarji prevozili kar 3.404 km. Najdaljša je 2. etapa (209 km), najkrajši pa je kronometer v 16. etapi, kjer se bodo kolesarji pomerili na 22 km dolgi trasi.
Na Dirki po Franciji 2023 bo sodelovalo 22 ekip in 176 kolesarjev. Vsaka ekipa dirko začne z osmimi kolesarji.
6 ekip ima kolesa opremljena s pnevmatikami Grand Prix 5000 S TR (INEOS, Movistar, Bahrain Victorious, Wanty, UAE Team Emirates, Groupama). Uradna vozila organizatorjev so opremljena s pnevmatikami PremiumContact 6 in EcoContact 6.
Svetovna kolesarska zveza je l. 2003 uvedla obvezno nošenje čelad na vseh kolesarskih dirkah pod njenim okriljem. Sprva je obstajala izjema za nošenje čelade na etapah z gorskim ciljem, ampak so kasneje to opustili.
S povečanjem širine pnevmatik (skozi leta se je širina pnevmatik povečevala z 19 na 28 mm) se je zmanjšal priporočeni tlak v pnevmatiki, ki je sedaj med 4 in 5 bari. Pri 21 oz. 23 milimetrskih pnevmatikah je bil priporočeni tlak med 7 in 9 bari!
Pri širši pnevmatiki se zaradi večje površine poveča kotalni upor, zato nudi pnevmatika boljši oprijem in večje udobje pri vožnji.
Continentalova UltraContact NXT je nova, najbolj trajnostna pnevmatika doslej. Izdelana je iz 65% obnovljivih in recikliranih materialov, kot so smole, riževe lupine, saje ter sintetični kavčuk iz biokrožnih surovin. Vsebuje tudi poliestrske niti, pridelane iz recikliranih PET plastenk.
Leta 2022 je bilo v Sloveniji v prometnih nesrečah udeleženih 1520 kolesarjev. V 879 primerih je bil kolesar povzročitelj, v 641 primerih pa udeleženec.
Leta 2022 je bilo v Sloveniji v prometnih nesrečah huje telesno poškodovanih 238 kolesarjev. Smrtno se je ponesrečilo 11 kolesarjev.

Anketa

Vaše odgovore bomo uporabili izključno za skupen prikaz (infografika) stanja.